4 Temmuz 2018 Çarşamba

Nargilenin Anatomisi



Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur:
1.    Ser: Nargilenin uzun gövdesidir. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır. Cammetal ve seramikten yapılır.
2.    Lüle: En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabladır. Gümüşpirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. Üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.
3.    Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortumun iç kısmı koyun ve özel olarak ceylan derisinden yapılır.
4.    Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölümdür.


Bunlar dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir:
·         Sipsi: Marpucun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlıktır. Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve sıhhi açıdan, genelde tek kullanımlık olması sebebiyle, plastik olanları kullanılır. Mermer ya da gümüş olanları da vardır.
·         Tepsi: Közden düşen külleri toplamaya yarayan parça
·         Rüzgârlık: Közün sönmemesi ve tepsideki ve lüledeki küllerin etrafa savrulmaması için kullanılır.
·         Tömbeki: Nargileye has, kurutulmuş tütünün ince ince kıyılmasıyla elde edilen tütündür.
·         Maşa: Nargileye kömür koymakta veya değiştirmekte kullanılan araçtır.
·         Mangır: Kolay tutuşan ve dayanıklı olan meşe odunundan yapılma nargile kömürüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder