Nargile
temel olarak 4 bölümden oluşur:
1. Ser: Nargilenin uzun
gövdesidir. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır. Cam, metal ve seramikten yapılır.
2. Lüle: En üstte
bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabladır. Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış,
oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. Üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.
3. Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortumun iç kısmı koyun ve özel
olarak ceylan derisinden yapılır.
4. Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun
olduğu ve fokurdamaların geldiği bölümdür.
Bunlar
dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir:
·
Sipsi: Marpucun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlıktır. Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve sıhhi
açıdan, genelde tek kullanımlık olması sebebiyle, plastik olanları
kullanılır. Mermer ya da gümüş
olanları da vardır.
·
Tepsi: Közden düşen
külleri toplamaya
yarayan parça
·
Rüzgârlık: Közün sönmemesi ve tepsideki ve lüledeki
küllerin etrafa savrulmaması için kullanılır.
·
Tömbeki: Nargileye has, kurutulmuş tütünün ince ince kıyılmasıyla elde edilen tütündür.
·
Maşa: Nargileye kömür koymakta veya değiştirmekte kullanılan araçtır.
·
Mangır: Kolay tutuşan ve dayanıklı olan meşe
odunundan yapılma nargile kömürüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder